Η ακμή είναι μια από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είτε είστε έφηβος που αντιμετωπίζει τα πρώτα σημάδια των σπυριών είτε ένας ενήλικας που παλεύει με δερματικά προβλήματα, η ακμή μπορεί να επιβαρύνει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.
Αν και δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, η ακμή συχνά αφήνει πίσω της χαμηλή αυτοεκτίμηση και μερικές φορές ακόμη και σημάδια. Για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι το προκαλεί και πώς να το αντιμετωπίσετε σωστά, γι' αυτό συνεχίστε να διαβάζετε.
Τι είναι η ακμή;
Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών φράσσονται με λάδι, νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση διαφορετικών τύπων σπυριών όπως λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα, βλατίδες, φλύκταινες, ακόμη και κυστική ακμή. Η ακμή εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη, το στήθος και τους ώμους, καθώς αυτά τα μέρη του σώματος έχουν περισσότερους σμηγματογόνους αδένες.

Εκτός από το ότι επηρεάζει το δέρμα, η ακμή μπορεί επίσης να έχει συστηματική επίδραση στην ψυχική υγεία, προκαλώντας άγχος και μειώνοντας την αυτοεκτίμηση. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ακμής μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές, ειδικά όταν αναπτύσσονται ουλές στο δέρμα.
Τι προκαλεί την ακμή;
Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην ακμή περιλαμβάνουν:
-
Υπερβολική παραγωγή σμήγματος: Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν σμήγμα, το οποίο κανονικά διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο, αλλά η υπερπαραγωγή σμήγματος μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους.
-
Συσσώρευση νεκρών κυττάρων δέρματος: Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορεί να κολλήσουν στους πόρους και να εμποδίσουν την κανονική λειτουργία τους.
-
Βακτήρια : Το Propionibacterium acnes (P. acnes) είναι ένα βακτήριο που υπάρχει φυσικά στο δέρμα, αλλά όταν πολλαπλασιάζεται υπερβολικά σε φραγμένους πόρους, προκαλεί φλεγμονή και σπυράκια.
-
Ορμονικές αλλαγές: Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που αυξάνονται κατά την εφηβεία και αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος. Οι ορμονικές διακυμάνσεις που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο, την εγκυμοσύνη ή τη χρήση αντισυλληπτικών παίζουν επίσης ρόλο.
Εκτός από τους κύριους παράγοντες, ορισμένες εξωτερικές επιδράσεις όπως η ρύπανση, η κακή διατροφή και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ακμής.
Επίδραση ορμονών στην ακμή
Οι ορμονικές αλλαγές είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της ακμής, ειδικά κατά την εφηβεία και σε ορισμένες φάσεις της ζωής μιας γυναίκας. Τα ανδρογόνα διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα, το οποίο οδηγεί σε φραγμένους πόρους και στην ανάπτυξη σπυριών. Στις γυναίκες, η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί πριν ή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου λόγω αλλαγών στην ορμονική ισορροπία.
Επίδραση γονιδίων στην ακμή
Η γενετική παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής. Εάν οι γονείς σας είχαν ακμή, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε και εσείς αυτή την πάθηση. Η κληρονομική τάση για υπερπαραγωγή σμήγματος ή η ευαισθησία στις ορμονικές αλλαγές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής.
Γιατί η ακμή είναι τόσο συχνή στους εφήβους;
Οι έφηβοι είναι η ομάδα που επηρεάζεται περισσότερο από την ακμή, η οποία οφείλεται κυρίως σε ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εφηβεία. Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες, οδηγώντας σε φραγμένους πόρους και σχηματισμό σπυριών. Το άγχος, η ακατάλληλη φροντίδα του δέρματος και η διατροφή μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Ακμή ενηλίκων
Η ακμή δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους εφήβους. Πολλοί ενήλικες, ιδιαίτερα γυναίκες, εμφανίζουν ακμή σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους. Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση ή τη χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη σπυράκια. Η ακμή των ενηλίκων μπορεί επίσης να προκληθεί από άγχος, καλλυντικά προϊόντα ή κακές συνήθειες φροντίδας του δέρματος.
Τύποι ακμής
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακμής, ο καθένας με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
- Μαύρα στίγματα : Φραγμένοι πόροι που ανοίγουν στην επιφάνεια και οξειδώνονται δίνοντάς τους μαύρο χρώμα.
- Whiteheads : Φραγμένοι πόροι που παραμένουν κλειστοί στην επιφάνεια του δέρματος. Δεν οξειδώνονται, έτσι διατηρούν το λευκό τους χρώμα και μοιάζουν με μικρά λευκά εξογκώματα.
- Βλαττίδες : Μικρά κόκκινα εξογκώματα που είναι σκληρά στην αφή και δεν περιέχουν πύον. Συχνά προκαλούν δυσφορία όταν αγγίζονται.
- Φλυκώματα : Σπυράκια γεμάτα πύον που είναι κόκκινα στη βάση και έχουν λευκή άκρη. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο ή ερεθισμό.
- Οζίδια και κύστεις : Μεγάλα, επώδυνα σπυράκια που αναπτύσσονται βαθιά κάτω από το δέρμα. Συχνά αφήνουν σημάδια μετά την επούλωση.

Μύθοι για την ακμή
Υπάρχουν πολλοί μύθοι που σχετίζονται με την ακμή που συχνά οδηγούν σε λάθη περιποίησης του δέρματος. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά:
- Δεν είναι αλήθεια ότι η ακμή προκαλείται από βρώμικο δέρμα: Το συχνό πλύσιμο του προσώπου σας δεν θα αποτρέψει την ακμή και μπορεί ακόμη και να στεγνώσει το δέρμα σας και να επιδεινώσει το πρόβλημα.
- Δεν είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα και τα λιπαρά τρόφιμα προκαλούν ακμή: Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν άμεσα ορισμένα τρόφιμα με την ακμή.
- Δεν είναι αλήθεια ότι ο ήλιος θεραπεύει την ακμή: Αν και οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να μειώσουν προσωρινά τη φλεγμονή, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο βλάπτει το δέρμα και μπορεί να επιδεινώσει την ακμή μακροπρόθεσμα.
Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή;
Η αντιμετώπιση της ακμής απαιτεί συστηματική προσέγγιση, που συνδυάζει την κατάλληλη φροντίδα του δέρματος, τη φαρμακευτική αγωγή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι ήπιες μορφές ακμής μπορούν να ελεγχθούν με τη βοήθεια τοπικών προϊόντων, ενώ πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν διαβούλευση με δερματολόγο και φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.
Σύμφωνα με τις κλινικές οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (Zaenglein et al., 2016) , οι αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας της ακμής περιλαμβάνουν συνδυασμό τοπικών προϊόντων όπως υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, σαλικυλικό οξύ και ρετινοειδή, καθώς και από του στόματος θεραπείες σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Αποδεδειγμένες μέθοδοι για τη θεραπεία της ακμής
Η ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μέσω ποικίλων μεθόδων που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου. Συνιστούμε αυτές τις προσεγγίσεις και τα προϊόντα επειδή έχουν δοκιμαστεί και αποδειχθεί ότι λειτουργούν στην καταπολέμηση του δέρματος με τάση ακμής.
Τοπικά προϊόντα ακμής
Τα τοπικά προϊόντα, όπως κρέμες και τζελ, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της ακμής και συχνά μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγή. Περιέχουν ενεργά συστατικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, καθαρίζουν τους φραγμένους πόρους και αποτρέπουν τα νέα σπυράκια. Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά σε αυτά τα προϊόντα είναι:
- Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου : Ένας αντιβακτηριακός παράγοντας που σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή και μειώνει τη λιπαρότητα του δέρματος.
- Σαλικυλικό Οξύ : Βοηθά στο ξεφράγμα των πόρων απολεπίζοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και μειώνοντας τα μαύρα στίγματα.
- Ρετινοειδή : Προερχόμενα από τη βιταμίνη Α, τα ρετινοειδή επιταχύνουν τον κύκλο εργασιών των κυττάρων και αποτρέπουν τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στους πόρους.
Αυτά τα προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά και προσεκτικά, παρακολουθώντας για δερματικές αντιδράσεις όπως υπερβολική ξήρανση ή ερεθισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο συνδυασμός διαφορετικών τοπικών παραγόντων μπορεί να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν είναι φαγεσωρογόνα για την πρόληψη της απόφραξης των πόρων. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε προϊόντα που περιέχουν καταπραϋντικά συστατικά όπως αλόη βέρα ή νιασιναμίδη για να μειώσετε τον ερεθισμό.
Στοματικές θεραπείες για την ακμή
Για μέτριες έως σοβαρές μορφές ακμής, οι δερματολόγοι συχνά συνταγογραφούν από του στόματος φάρμακα για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και των βακτηρίων που οδηγούν στην ακμή. Μερικές από τις κύριες από του στόματος θεραπείες περιλαμβάνουν:
-
Αντιβιοτικά : Τα από του στόματος αντιβιοτικά, όπως η δοξυκυκλίνη και η μινοκυκλίνη, βοηθούν στη μείωση των βακτηρίων και της φλεγμονής που οδηγούν στην ακμή. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα για να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.
- Ορμονικά φάρμακα : Στις γυναίκες, η ακμή σχετίζεται συχνά με ορμονικές αλλαγές. Τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονικών διακυμάνσεων και στη μείωση της ακμής. Επιπλέον, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα όπως η σπιρονολακτόνη, η οποία αναστέλλει τις επιδράσεις των ανδρογόνων (αρσενικές ορμόνες).
Τα από του στόματος ρετινοειδή όπως η ισοτρετινοΐνη είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για σοβαρή ακμή, αλλά απαιτούν στενή παρακολούθηση από δερματολόγο λόγω πιθανών παρενεργειών.
Επαγγελματικές θεραπείες ακμής
Όταν η ακμή δεν ανταποκρίνεται σε τοπικές και στοματικές θεραπείες, οι δερματολόγοι προσφέρουν επαγγελματικές διαδικασίες που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος και στην πρόληψη του σχηματισμού ουλών. Μεταξύ των πιο κοινών είναι:
-
Χημικό πίλινγκ : Χημικοί παράγοντες όπως το σαλικυλικό ή το γλυκολικό οξύ χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του ανώτερου στρώματος του δέρματος και την τόνωση της αναγέννησης. Αυτό βοηθά στο να ξεφράξει τους πόρους και να λειάνει το δέρμα.
-
Θεραπείες με λέιζερ : Οι θεραπείες με λέιζερ μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να σκοτώσουν τα βακτήρια στους πόρους και να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στο ξεθώριασμα των ουλών.
- Ενέσεις στεροειδών : Για σοβαρές και επώδυνες κύστεις, οι ενέσεις στεροειδών μπορούν να μειώσουν γρήγορα τη φλεγμονή και τον πόνο.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής για την ακμή
Η σωστή διατροφή και η διαχείριση του στρες είναι βασικοί παράγοντες για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση καθαρού δέρματος. Μερικές αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη νέων σπυριών περιλαμβάνουν:
-
Διατροφή : Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και η αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ακμής. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούν επίσης το δέρμα υγιές.
-
Τακτική περιποίηση δέρματος : Ο καθημερινός καθαρισμός του δέρματος με μη επιθετικά προϊόντα και η τακτική ενυδάτωση συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας στο δέρμα και στην πρόληψη των φραγμένων πόρων.
- Διαχείριση του στρες : Το στρες μπορεί να επιδεινώσει την ακμή επειδή διεγείρει την παραγωγή ορμονών που αυξάνουν το σμήγμα. Πρακτικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες.
Αυτές οι αποδεδειγμένες μέθοδοι θεραπείας ακμής απαιτούν επιμονή και σωστή φροντίδα του δέρματος. Μια συνδυασμένη προσέγγιση τοπικών προϊόντων, από του στόματος φαρμάκων και επαγγελματικών θεραπειών, μαζί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση της ακμής και στην επίτευξη μακροχρόνιων αποτελεσμάτων.
Θεραπεία για την ακμή στο σπίτι
Οι οικιακές θεραπείες για την ακμή προσφέρουν εύκολες και αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της φλεγμονής του δέρματος, χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά και προϊόντα που βρίσκονται συχνά σε κάθε σπίτι. Βοηθούν στη μείωση της ερυθρότητας, αποφράσσουν τους πόρους και καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Αν και αυτές οι μέθοδοι είναι κατάλληλες για ήπια έως μέτρια ακμή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Εδώ είναι μερικές αποδεδειγμένες σπιτικές θεραπείες για την καταπολέμηση της ακμής:
-
Σαλικυλική αλκοόλη με χλωρνιτρομυκίνη για την ακμή
Το σαλικυλικό οξύ είναι μια αποτελεσματική θεραπεία ακμής χάρη στην ικανότητά του να καθαρίζει το δέρμα και να μειώνει τη φλεγμονή. Σε συνδυασμό με χλωρνιτρομυκίνη και σουλφαθειαζόλη, αυτό το διάλυμα έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των σπυριών.
◦ Βήμα 1: Αναμείξτε 1 μπουκάλι σαλικυλική αλκοόλη με το εσωτερικό 5-10 καψουλών χλωρνιτρομυκίνης.
◦ Βήμα 2: Προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη σουλφαθειαζόλης και 1 μπουκάλι ροδόνερο.
◦ Βήμα 3: Ανακινήστε καλά πριν τη χρήση και εφαρμόστε το βράδυ πριν τον ύπνο σε προβληματικές περιοχές.
-
Λάδι δέντρου τσαγιού κατά της ακμής
Το έλαιο δέντρου τσαγιού έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Μειώνει την ερυθρότητα και το πρήξιμο.
◦ Βήμα 1: Αναμείξτε 3-4 σταγόνες λάδι δέντρου τσαγιού με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι jojoba.
◦ Βήμα 2: Απλώστε με μια μπατονέτα στα σπυράκια.
◦ Βήμα 3: Αφήστε τη νύχτα και ξεπλύνετε το πρωί. -
Ασπιρίνη για την ακμή
Η ασπιρίνη περιέχει ακετυλοσαλικυλικό οξύ, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας στην ακμή.
◦ Βήμα 1: Αλέστε 2-3 ταμπλέτες ασπιρίνης σε σκόνη.
◦ Βήμα 2: Προσθέστε λίγο νερό για να κάνετε μια πάστα.
◦ Βήμα 3: Εφαρμόστε στις πληγείσες περιοχές για 10-15 λεπτά.
◦ Βήμα 4: Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
-
Μέλι Manuka κατά της ακμής
Το μέλι Manuka έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην επούλωση του δέρματος σκοτώνοντας τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.
◦ Βήμα 1: Απλώστε μια μικρή ποσότητα μελιού manuka απευθείας στα σπυράκια.
◦ Βήμα 2: Αφήστε για 30-60 λεπτά.
◦ Βήμα 3: Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
-
Πράσινο τσάι κατά της ακμής
Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και της λιπαρότητας του δέρματος.
◦ Βήμα 1: Φτιάξτε πράσινο τσάι και αφήστε το να κρυώσει.
◦ Βήμα 2: Βρέξτε ένα βαμβάκι με το κρύο τσάι και απλώστε στο πρόσωπο.
◦ Βήμα 3: Αφήστε να στεγνώσει και μην ξεπλύνετε.
-
Aloe vera κατά της ακμής
Η αλόη βέρα καταπραΰνει το δέρμα και βοηθά στην επούλωση των φλεγμονών, ενώ παράλληλα ενυδατώνει.
◦ Βήμα 1: Στύψτε φρέσκο τζελ από ένα φύλλο αλόης βέρα.
◦ Βήμα 2: Εφαρμόστε το gel απευθείας στις πληγείσες περιοχές.
◦ Βήμα 3: Αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα και ξεπλύνετε το πρωί.
-
Μάσκα βρώμης κατά της ακμής
Το πλιγούρι βρώμης καταπραΰνει το δέρμα, απορροφά το υπερβολικό λίπος και βοηθά στο ξεφράξιμο των πόρων.
◦ Βήμα 1: Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας πλιγούρι βρώμης με λίγο νερό ή γιαούρτι για να κάνετε μια πάστα.
◦ Βήμα 2: Απλώστε στο πρόσωπο και αφήστε για 15-20 λεπτά.
◦ Βήμα 3: Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
-
Χυμός λεμονιού κατά της ακμής
Ο χυμός λεμονιού είναι ένα φυσικό αντισηπτικό και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην ξηρότητα των σπυριών.
◦ Βήμα 1: Στύψτε φρέσκο χυμό λεμονιού.
◦ Βήμα 2: Βρέξτε ένα βαμβάκι και εφαρμόστε στις πληγείσες περιοχές.
◦ Βήμα 3: Αφήστε για 10 λεπτά και μετά ξεπλύνετε με νερό (αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση σε ευαίσθητο δέρμα).
Αυτές οι σπιτικές θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες για την ήπια έως μέτρια ακμή, αλλά είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με την ευαισθησία του δέρματος. Κατά τη χρήση τους, είναι σημαντικό να αποφεύγετε το επιθετικό τρίψιμο του δέρματος και τη χρήση πολύ ισχυρών οξέων, που μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον ερεθισμό. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.
Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για την ακμή;
Εάν οι θεραπείες στο σπίτι και τα προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή δεν καταφέρουν να ελέγξουν την ακμή μετά από μερικές εβδομάδες, τότε ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Ειδικά εάν η ακμή είναι επώδυνη, αφήνει σημάδια ή επηρεάζει την αυτοεκτίμηση, η επαγγελματική βοήθεια είναι σημαντική. Ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα φάρμακα ή να συστήσει εξειδικευμένες διαδικασίες όπως χημικό πίλινγκ ή θεραπείες με λέιζερ.
Ρουτίνα περιποίησης δέρματος ακμής
Η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της ακμής. Μια κατάλληλη ρουτίνα περιλαμβάνει:
-
Καθαρισμός : Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό, χωρίς οινόπνευμα, χωρίς άρωμα. Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με χλιαρό νερό για να αφαιρέσετε την υπερβολική λιπαρότητα και τους ρύπους.
-
Τόνωση : Εφαρμόστε ένα τόνερ χωρίς οινόπνευμα, το οποίο θα βοηθήσει στη σύσφιξη των πόρων και στην ανανέωση του δέρματος.
-
Ενυδάτωση : Ακόμη και με λιπαρό δέρμα, χρησιμοποιήστε μια ελαφριά, μη φαγεσωρογόνο ενυδατική κρέμα για να διατηρήσετε την ισορροπία της υγρασίας.
-
Ενεργή θεραπεία : Εφαρμόστε τοπικά προϊόντα με βενζοϋλοϋπεροξείδιο ή σαλικυλικό οξύ στις πληγείσες περιοχές.
- Αντιηλιακή προστασία : Εφαρμόστε αντηλιακό με SPF, καθώς πολλά φάρμακα για την ακμή μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο.
Ουλές ακμής και μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση
Μετά την επούλωση της ακμής, πολλοί άνθρωποι μένουν με ουλές ή σκούρες κηλίδες στο δέρμα τους, γνωστές ως μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση. Οι ουλές μπορεί να είναι ατροφικές (κοίλες) ή υπερτροφικές (ανυψωμένες). Η θεραπεία ουλής περιλαμβάνει:
-
Χημικό πίλινγκ : Χρησιμοποιείται για την απολέπιση του ανώτερου στρώματος του δέρματος και την τόνωση της αναγέννησης.
-
Θεραπείες με λέιζερ : Βοηθούν στη διαγραφή βαθύτερων ουλών.
- Κρέμες με ρετινοειδή ή υδροκινόνη : Βοηθούν στο φως των σκούρων κηλίδων και στην απαλή υφή του δέρματος.
Σύναψη
Η ακμή μπορεί να είναι προκλητική, αλλά με τη σωστή προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης φροντίδας του δέρματος, ιατρικών προϊόντων και επαγγελματικών συμβουλών, μπορούν να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα. Η έγκαιρη θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη επιπλοκών όπως οι ουλές και τα μακροχρόνια δερματικά προβλήματα. Είτε πρόκειται για έφηβους είτε για ενήλικες, η συστηματική φροντίδα και η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό όταν χρειάζεται θα βοηθήσουν στην επίτευξη καθαρού και υγιούς δέρματος.